Menu

Δεσμοί: Ενδυνάμωση και Δικτύωση Φορέων Ψυχικής Υγείας για Βελτίωση Υπηρεσιών στην Κοινότητα

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ & ΨΥ) που υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο) - «ΕΔΡΑ», την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΚΤΑΙΑ, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.).

Η βασική ιδέα γεννήθηκε λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στη σχεδιασμένη από τη δεκαετία του ’90 τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ, Ν. 2716/ 1999) που έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική εξυπηρέτηση του πολίτη, όταν χρειάζεται να ενημερωθεί για τις διαθέσιμες υπηρεσίες στην περιοχή του σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αποκατάστασης, εργασιακής και κοινωνικής (επαν)ένταξης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας κα. Παράλληλα, οι εταίροι του έργου με σημαντική εμπειρία στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και αποκατάστασης -σε μια εποχή που προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες ευπαθών ομάδων- αναγνωρίσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη για ανάπτυξη των ικανοτήτων μας σε θέματα ορθής διακυβέρνησης όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. 

  

Ποιος είναι ο σκοπός του έργου


Σκοπός του έργου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη δομών και ικανοτήτων σε ένα δίκτυο ΜΚΟ παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με στόχο πάντα την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι κύριες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι: 

Η χαρτογράφηση, καταγραφή και δικτύωση των φορέων ψυχικής υγείας, πρόνοιας, εργασιακής και κοινωνικής αποκατάστασης.

  • ΕΚΨΥ & ΨΥ: Αλεξανδρούπολη, Φθιώτιδα
  • ΕΔΡΑ: Δυτική Αττική (Περιστέρι, Ίλιον, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι, Χαϊδάρι)
  • ΠΕΨΑΕΕ: 9ος Τομέας Ψυχικής Υγείας (Μεταξουργείο, Ομόνοια, Βάθη, Κολωνάκι, Εξάρχεια, Πλάκα, Κουκάκι, Θησείο, Άνω - Κάτω Πετράλωνα και Δήμους Καλλιθέας και Ταύρου)
  • ΑΚΤΑΙΑ: Κάλυμνο – Κω – Κάρπαθο
  • Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.: στήριξη δικτύωσης με τους Κοι.Σ.Π.Ε. και παροχή τεχνογνωσίας σχετικά με εργασιακή ένταξη ψυχικά ασθενών.

Η δημιουργία Κέντρων Ενημέρωσης Πολιτών για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Επανένταξης


Η δημιουργία Κέντρων Ενημέρωσης Πολιτών για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Επανένταξης μέσω των οποίων ο πολίτης θα πληροφορείται και θα παραπέμπεται άμεσα, έγκυρα και αποτελεσματικά στις υπηρεσίες που χρειάζεται. Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται μέσω τηλεφώνου και ειδικής ιστοσελίδας.

Δημιουργία εγχειριδίου


Δημιουργία εγχειριδίου δικτύωσης ΜΚΟ. Πρόκειται για ένα διαδικτυακά διαθέσιμο οδηγό εξειδικευμένο για φορείς ψυχικής υγείας που θα εκδηλώσουν την πρόθεση να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία δικτύωσης που εισηγείται το έργο.

Η επιμόρφωση στελεχών των εταίρων και του φορέα υλοποίησης (workshops)


Η επιμόρφωση εξειδικεύεται βάσει των αναγκών κάθε συμμετέχουσας ΜΚΟ σε θέματα ορθής διακυβέρνησης: όραμα, αποστολή, στοχοθεσία, επιχειρησιακός σχεδιασμός, επικοινωνία και δικτύωση, διοίκηση και ηγεσία, διαφάνεια και λογοδοσία, οικονομική διαχείριση, ηθική ανεύρεση πόρων, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και δημοσιότητα. Προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διάγνωση των αναγκών κάθε συμμετέχουσας ΜΚΟ και η παροχή εκπαίδευσης-συμβουλευτικής προς κάλυψη των αναγκών από εξειδικευμένο φορέα.

 

Ποιοι το Υλοποιούμε


 

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

 

 


                                                                

Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  

 


 

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset